Leerlingen Lichtenbeek bouwen Democracity in raadszaal van gemeente Arnhem

Afgelopen twee weken hebben drie bovenbouwklassen van Lichtenbeek les over burgerschap en democratie gehad bij gemeente Arnhem. Leerlingen van Bonsai, Mercurius en Saturnus namen deel aan het spel Democracity in de raadszaal. Tijdens Democracity bouwen de leerlingen samen aan een fictieve stad: gaan ze voor bedrijven of juist veel groen?

Les over burgerschap en democratie

Het is woensdag 19 februari 10.00 uur en de bus met leerlingen van Mercurius en Saturnus arriveert bij het plein voor het gemeentehuis. Drie gemeenteambtenaren heten de leerlingen hartelijk welkom. Eenmaal in de raadszaal hebben een paar leerlingen al snel hun rol als raadslid gevonden. Wie stemt voor om de hele dag Minecraft te spelen?, klinkt er in de zaal. Het is duidelijk dat iedereen er veel zin in heeft. De les wordt begeleid door drie gemeenteambtenaren en is opgedeeld in korte opdrachten.

Partijprogramma, naam en slogan

Allereerst worden de leerlingen verdeeld in fracties. Per fractie gaan ze vervolgens in beraad over wie de woordvoerder, secretaris, voorzitter of het fractielid van de partij wordt.
Dan volgt het volgende programmaonderdeel. Zonder partijprogramma sta je niet sterk, dus elke fractie krijgt de opdracht om een partijprogramma te ontwikkelen. En hier hoort natuurlijk ook een partijnaam en een pakkende slogan bij, die hun visie voor de stad weerspiegelt. De woordvoerders worden één voor één naar de katheder geroepen om hun partijprogramma bekend te maken. Liz van De rolstoelzittters pleit voor meer toegankelijkheid bij gebouwen voor rolstoelers. De slogan van de partij is: Alle rollers willen door het leven kunnen rollen. Finn gaat met De Groene Partij voor meer zorg, meer groen en minder stikstof. Maar ook leuke dingen om te doen zoals een dierentuin vindt De Groene Partij belangrijk.
Nadat alle vier de partijen hun programma hebben gepresenteerd krijgen ze de opdracht om gebouwen te kiezen die passen bij hun partijprogramma.

Vergadering officieel geopend

Dan gaat het spel echt van start en ‘de burgemeester’ opent officieel de vergadering. De agenda van de vergadering wordt kort toegelicht. Tijdens de eerste ronde mogen alle woordvoerders aangeven welk gebouw waarom op nummer 1 staat. Hierna volgt een stemronde en de laatste ronde is een debat.

Tijdens de eerste ronde spreekt Alicia namens de PvdS, Partij van de Stadhouders: ‘Ons nummer 1 gebouw is een basisschool, want dan leren kinderen en kunnen ze worden wat ze willen’. Kerim van Groot Arnhem geeft aan dat speciaal onderwijs het belangrijkste is, want alle kinderen moeten naar school kunnen.

Het slotdebat

Tijdens het slotdebat worden de woordvoerders gevraagd om uit te leggen waarom het volgende gebouw belangrijk is. En hierna krijgen de andere partijen de mogelijkheid om vragen stellen. Douwe: ‘Dus je mag een discussie aangaan? Yes, dat wordt leuk!’
De woordvoerders weten ook nu weer hun standpunten met veel overtuiging te presenteren aan de zaal. Een levendige discussie volgt en na de stemrondes wordt besloten dat alle gebouwen, op één na, een plek kregen in Democracity. De teleurstelling is zichtbaar bij de verliezende partij. Helaas krijgen echte raadsleden ook niet altijd hun zin en dat maakt het spel des te realistischer.

Beargumenteren, keuzes maken en samenwerken

De bus staat al buiten te wachten en dus is het tijd om af te ronden. Gemeenteambtenaar Frederik vraagt aan de zaal: zijn jullie tevreden over wat er staat? ‘Het is mooi geworden ik wil er wel wonen’, zegt Siem. Leerlingen en leraren vonden het een geslaagde ochtend. Carin Bronkhorst, leraar en projectleider Burgerschap: ‘Je zag dat de leerlingen naar mate de les vorderde, steeds meer in overleg gingen met elkaar en begrepen dat ze moesten samenwerken om een stad te bedenken. Ze leerden om te beargumenteren, keuzes te maken en om samen te werken. Dit gebeurde in een echte raadszaal en dat maakte het natuurlijk extra motiverend, indrukwekkend en mooi.’

Nieuwsgierig geworden naar Democracity?

Wil je weten of jouw gemeente ook Democracity aanbiedt? Kijk op Democracity - ProDemos. Hier vind je ook voorbereidend lesmateriaal.